Kalervo Björkbacka Solepoka mikhän

Itsenäinen Lappi

  • Helsingin tuloslaskelmat 2011-2013
    Helsingin tuloslaskelmat 2011-2013
  • Helsingin menopuoli tuloslaskelmasta 2011-2013
    Helsingin menopuoli tuloslaskelmasta 2011-2013

Etelässä on yleinen käsitys yli puoluerajojen, että he elättävät Lappia, mikä ei pidä paikkaansa, kyllä se on niin, että etelän infraaki rakennetaan lappilaisten rahoilla. Eräskin kehäkolmosen sisäpuolella elävä väitti, ettei Helsinki saa valtiontukea ollenkaan vaan he maksavat, löin hänelle kaupungin tilinpäätöksen nokan eteen, jossa Helsingin valtiontukiosuus oli 275milj. kun se koko Lapinmaakunnassa oli 444 milj. Lapin kaikkien kuntien (21 kpl) toimintakate oli 2013 yht. 1045 milj. kunnallisverot 648 milj. ja jos laskemme tähän valtionosuudet tuloveroista sekä alvit on summa 710 milj. eli tulot olisivat 1358 milj. ja näin ollen vuosikate olisi 313 milj. ylijäämäinen ja kun Lapinriistoyhtiö, valtion omistama Metsähallitus, joka tuloutti voittoja 2013 130 milj. valtion pohjattomaan kaivoon ja siitä siirrettäisiin Lapille kuuluva osuus 100 milj. olisimme 413 milj. ylijäämäisiä, niin herää kysymys, kuka elättää ja ketä.

 

Tästähän puuttuu tietysti Kemijoki Oy:n ja Pohjolanvoima Oy:n Helsingille toimittama Mankala-periaatteella tuotettu sähkö, tietullit turisteille, lentokenttä maksut, ym. niin näillä varoilla rakentaisimme rautatieyhteyden jäämerelle sekä Soklin radan. Voisimme omilla tuloillamme investoida lisää vesivoimaan, bioenergiaa tuottaviin laitoksiin, koska puuvarantomme on ehtymätön. Mineraalivarannostamme saamamme vero sekä kiinteistöverot, niin eläisimme herroiksi ilman etelän pohjattomia ja varallisuuttamme nieleviä hankkeita. Lappi nousuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän AkseliErkkil kuva
Akseli Erkkilä

Itsenäisestä en tiedä, mutta Ahvenanmaan tapaisessa autonomiassa me emme kuppaisi muuta Suomea rantaruotsalaisten tapaan.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Akseli, tarkoitukseni olikin herättää kysymys siitä, etää Lappi pärjäisi itsenäisenä, ei elättinä toisin kuin Ahvenamaa ja ajatteleppa, vapaa kauppa-alue, mitä se toisi tullessaan toisin kuin Ahvenanmaalla!!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ota vielä huomioon, että Suomea on kehitetty Helsinki-näkökulmasta, mikä tietysti on haitannut Lapin kehittymistä. Itsenäinen Lappi voisi kehittyä ihan eri näköiseksi. Lappilaisesta osaamisesta kertoo se, että Lappi on Helsinkiä paremmin onnistunut brändäämään itsensä turistikohteeksi. Kyllä Lappi pärjäisi itsenäisenä.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Tuossa Juhani olet aivan oikeassa. Lappi brändi on todella hyvä ja kiinalaiset ovat löytäneet Lapin kun taas venäläisillä on taloudellisia vaikeuksia, heidän käyntinsä on hiipunut. Minulta on monesti kysytty, kun olen ottanut vieraita vastaan kaupungintalolla, että uskotko joulupukkiin, vastaan aina, että tottakai.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kannatetaan! Mitä nopeammin irtaudutte valtakunnan yhteydestä, sen parempi.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Jiri, jos tarkoitit tuon ilkeämielisyydessä, met katkaisema teiltä etelästä sähköt, aivan kuin aikanhaan ko oli Suomi-Ruotsi maaottelu ja Kolariin tuli Ruotsin Kolarista sähkö, kauppias suivaantui tappiosta niin, että pätkäs Kolarista sähköt.

Kalle Erkkilä

Ajatus itsenäisestä/autonomisesta Lapista näyttää saavan Lapissa kannatusta yli perinteisten puoluerajojen. Hyvä niin. Mikähän olisi paras toimintatapa viedä asiaa oikeasti eteenpäin, niin ettei itsenäistymien eri mallien kehittely jää irrallisten ajattelijoiden pohdinnoiksi?

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Tuossa on pohdinnan paikka Kalle, kuka sitä todella ajaisi, no ei ainakaan politiikot ja ei tämmösen tavallisen taatelintallaajan puhetta kukhan noteeraa miksikhän vaikka tosishaan onki.
Taloudellisesti Lapin ei tarvitsisi ruikuttaa etelästä kotnan kopekkaa ja yhteistyö Ruotsin ja Norjan pohjoisosien kanssa toisi valtavat mahdollisuudet.

Kalle Erkkilä

Ylen uutinen Katalonian suunnitelmasta järjestää kansanäänestys marraskuussa:
http://yle.fi/uutiset/katalonian_johtaja_vahvisti_...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ahvenanmaa olisi Suomen Monaco, jos se saisi pitää arvolisäveronsa. Lapissakin verotuotot tuplaantuisivat, jos arvonlisäveroja ei tuloutettaisi valtiolle. Tullin tilastojen mukaan kauppatase olisi ylijäämäinen jne. eli hyvin menisi.

Tietenkin kulujakin tulisi lisää jonkin verran, kun täytyisi pitää tieverkostoa ym. Muualla valtiolle kuuluvien tehtävien hoidosta Ahvenanmaa saa korvauksen. (Tästä käytetään valtion budjetissa väärää tuki-termiä).

Lapin pitäisi ottaa euron sijaan Ruotsin kruunu käyttöön, koska se kuuluu samaan talousalueeseen Ruotsin Lapin kanssa. Näin on myös ns. optimaalisen valuutta-alueen teorian ja tutkimuksen mukaan. Tästäpä alueen ulkomaankaupan vienti saisi uuden piristysruiskeen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Oli siinä talousarviossa tällainenkin kappale: "Valtionosuuksiin sisältyvän verotulotasauksen muutos pysyy ennallaan vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013.
Kaupunki joutuu maksamaan verotulotasausta alustavan laskelman mukaisesti noin 312 milj. euroa". Eikös 312 miljoonaa ole enemmän kuin 275 miljoonaa?

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Kerroppa Atte, missä tuomoinen tasausvero on mainittu, ei ainakaan tuloslaskelmassa. Verontasaus käsittääkseni on maksetuista veroista suoritettava tasaus kuten, jos maksat liikaa veroja eli palautus/maksu. Rovaniemi sai tuota tasausveroa 3 miljoonaa 2013 ja sehän kertoo, että Helsinki on tulouttanut liianvähän veroa. Sehän ei liity mitenkään saatuihin valtiontukiosuksiin. Laitappa faktatietoa, minä laitan Helsingin tuloslaskelman, tähän sitä ei näköjään voi liittää !!

Kun puhumme valtiontuesta, ensi vuonna se tarkoittaa meille Rovaniemeläisille 83€/a eli miinusta 5,5milj.

Pekka Heliste

Maksut ovat tietysti kirjanpidossa kulu ja stuo tasausmaksu sisältyy toimintamenoihin.Kannattaisi tutustua vähän kirjanpitoon ja uhota sitten.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka Vastaus kommenttiin #21

Ei tässä kukaan uhoamassa ole, mutta kun etelässä väitättä aivan muuta kuin tietäisitte asioista yhtään mitään, mutta laitetaanpa nyt kuitenkin niitä menopuolia, kun ei tahdo mahtua isompaan kuvasieppaukseen !!!

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka Vastaus kommenttiin #21

Osoittaisitko ne toimintamenojen osasta yli 300 milj., niin ei taida löytyä. En ole mikään kirjanpidon ammattilainen, mutta voisihan se meno löytyä vaikkapa satunnaiset menot osiosta, mutta kun ei löydy.

Mutta täälä meilläkäsin sanothaan, että "se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa".

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #26

Kyllä sieltä menouolelta löytyy tällainen menerä kuin Verotuloihin perustuva valtionosuuksien tasaus , arvo 2013 312 miljoonaa

Koetapa ensin kaivaa tiedot ajantasalle ettei tarvitse tehdä tyypillistä persu-päätöstä mitu-mentelmällä.Sillä päätyy aina metsään

Jukka Mäkinen

"Oli siinä talousarviossa tällainenkin kappale: "Valtionosuuksiin sisältyvän verotulotasauksen muutos pysyy ennallaan vuonna 2014 verrattuna vuoteen 2013.
Kaupunki joutuu maksamaan verotulotasausta alustavan laskelman mukaisesti noin 312 milj. euroa". Eikös 312 miljoonaa ole enemmän kuin 275 miljoonaa?"

Muutos pysyy samana. Tarkoittaa että kyseinen muutos 2013 - 2014 on sama kuin oli muutos 2012 - 2013. Ennallaan pysyvä muutos voi kyllä tarkoittaa prosentteja, absoluuttista, muutoksen suuntaa tai melkein mitä vaan. :)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Pikemminkin näkisin että saamelaisilla tulisi olla oikeus muodostaa oma valtionsa. Mutta vain mikäli aloite sellaisen hankkeen käynnistämiseksi lähtee niiltä itseltään.

Samassa yhteydessä maat tulisi palauttaa niiden alkuperäisten omistajien haltuun ILO 169-sopimuksen mukaisesti.

Saamelaisten maat kattavat alueita neljän valtion rajat ylittäen. Pohjoismaiden kohdalla asia voi edes teoreettisesti olla kuviteltavissa. EPäilen että Venäjä haistattaa saamelaisten oikeuksille pitkät.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Tuo oli hyvä ajatus Tomi, mutta tiedätkö, miksi sitä ei ole ratifioitu tuota ILO 169 sopimusta??

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomesta löytyy kovastikin selityksiä ja hieman ohukaisia perusteita sille miksei sopimusta ole ratifioitu. Yllättäen ne selitykset tulevat lähes poikkeuksetta muiden kuin saamelaisten taholta.
Olisiko oma lehmä ojassa?

En sitten tiedä onko saamelaisilla oikeasti halua muodostaa oma valtionsa. Meidän muiden on niitä ihan turha koittaa neuvoa.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka Vastaus kommenttiin #12

Miepä valaisen hieman, mitä tapahtuisi, jos tuo sopimus ratifioitaisiin. Pelkästään nyt saamelaiset riitelevät siitä, kuka on oikeasti saamelainen ja kuka ei, onko se Inarin saamelainen parempi kuin Enontekiön saamelainen jne. Jos tuo sopimus toteuttettaisiin siitä syntyisi saamelaiseten sukujen välinen sota, kuka on omistanut ja koska. Ajatuksena tietysti todella hieno, mutta se vaatisi uhrinsa. Saamelaisilla on myös nyt rajakiistoja, kenen laidunmaat ovat ja missä menee raja.ILO-169 sopimuksen ratifiointi saataaisi Ylä-Lapin sotatilaan.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #13

Ratifioidaan sopimus välittömästi, ja sitten myymään lappalaisille lisää, isompia ja tehokkaampia aseita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Paljonko Suomessa on saamelaisia?

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Jarmo, muutamat tuhat, koska saamelaisalueella asuu lappilaisiakin, ei siis lappalaisia. Enontekiö, Inari, Utsjoki ja osin myös Sodankylän pohjoispuoli on saamelaisaluetta, mutta sitten siellä asuu myös kolttia, jotka muutti tänne sodanaikoihin venäjän alueelta.

On vaikea laskea, ketkä ovat saamelaisia(lappalaisia), ei sitä tiedä edes saamelaiset. He eivät hyväksy seka avioliittoja, joten jos mies/nainen on muuta väestöä, ongelmat esim. saamelaiskäräjien äänestyksessä tulee ongelmalliseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika vaikeaa on muutaman tuhaanen populaatiolla valtiota perustaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Saamelaisia on noin 100 000 neljän valtion alueella joten siinä riittää maata jaettavaksi. Haasteita ja vaikeuksiakin lienee luvassa, mutta sehän ei meille kuulu mikäli sellaista ratkaisua jonain päivänä päättävät tavoitella.

Ent Lapin läänin suomalaisia on hieman enemmän, joten haasteita luvassa sinnekin kun järjestävät alusta kaiken yhteiskunnan infran alkaen sotesta, koulutuksesta ja uskottavasta maanpuolustuksesta aina katuvaloihin asti korottamatta veroja väestökadon kynnykselle. Painostus idästä lienee valtava.

Toivottelen kuitenkin onnea mikäli sellaisen tulevaisuuden näkevät paremmaksi. Jäljelle jää silti kiista saamelaisten maaomistuksesta.

Aivan samoin kuin Suomen kannattaisi tukea Karjalan ja Inkerin separatistiliikkeitä, mikäli ne eivät ole kaikki jo tiilenpäitä lukemassa. Siinä esim Suomalaisuuden liitolle ja Terholle haasteita mikäli suomalaisuus oikeasti kiinnostaa.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Tuosta saamelaisetn määrästä, Ylä-Lapin väestömäärä oli 2013 9964, johon kuuluu Enontekiö, Inari ja Utsjoki. Koko Lapin väestömäärä on noin 182000.

Sote ratkaisunahan me olemme ehdottaneet omaa jo voimassa olevaa Lapin sairaanhoitopiiriä. Infraan rahaa riittää ja lisää tulisi sähkön, biolaitosten, teräksen ja paperin valmistuksesta eli oikein hyvin pärjäisimme ja tietysti kaivannaisteollisuudesta.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Olin 90-luvun alussa Ylläs-Skin ja Äkäshotellin hallituksessa ja sain nähdä, että suurin osa työntekijöistä oli Etelä-Suomesta kausityöntekijöitä, jotka maksoivat veronsa muualle kuin Lappiin. Ehdotin Hannele Pokalle, että Lappiin täytyisi saada sellaiset työsopimukset, että paikalliset voisivat tehdä 16 tuntisia päiviä sesonkiaikaan ja 6 päivää viikossa ja nostaa osan palkastaan sesongin ulkopuolella, että veromarkat jäisivät paikkakunnalle ja työntekijät voisivat viettää aikaa perheidensä parissa sekä kouluttaa itseään. Vastakaikua en saanut.

Joskus Lipposen aikoihin ehdotin, että Suomen, Ruotsin ja Norjan lappi täytyisi yhdistää yhdeksi erikoistalousalueeksi.

Olisi se sitten ”Erämaalappi” , ”Porolappi”, ”Skandinavian lappi”, ”Vapaalappi”, ”Kaamoslappi” ”Kesäyönauringon lappi”, ”Iki-ihana lappi”, ”Ikimetsä lappi”, ”Saamelaisten lappi” jne.

Uskoisin, että synergiaetuja löytyisi ja kolmen valtion yhteistyöllä sinne voitaisiin satsata. Verot pois ja vapaakauppa-alueeksi – vaikka!

Ehkä nyt voisi olla aika tutkia asiaa?

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

Tästä Pertti kolmen maan yhteistyöstä on keskusteltu, varsinkin Ruotsin lapin kanssa on siinä mielessä helppo tehdä yhteistyötä, onhan se aikanaan ollut osa Suomea. Raja Kalixjoestahan siirrettiin Haminan rauhassa Muonio-Torniojokeen.

Tuo kausityöntekijä asia on ollut siinä mielessä tapetilla, että he ovat ottaneet osaa keskusteluun Hannukaisen kaivos, mielenkiintoista siinä on se, että alueen vieressä asuvat kanta-asukkaat kannattavat kaivosta, suurin osa vastustajia on etelästä ja juurikin kausityöntekijät, jotka eivät tosiaankaan jätä senttiäkhän veroina paikkakunnalle.

Jukka Mäkinen

Pelkän otsikon perusteella.
Kannatan ehdottomasti.

Toimituksen poiminnat